Muzeu deschis. Vizitele se fac cu programare prealabila.

Istoric

Despre Muzeul UPT

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeul tehnic UPT este un concept nou, care doreste sa isi extinda colectiile, sa atraga publicul si sa asigure studentilor si nu numai, o sursa excelenta pentru invatare, dar si pentru cunoasterea istoriei tehnologiei.

În ţara noastră există peste 70 de muzee care au colecţii de istoria ştiinţei şi tehnicii, cu patrimoniu estimat la peste 45.000 de piese. Din acestea, doar câteva sunt muzee specializate de ştiinţă şi tehnică, cele mai importante fiind Muzeul Tehnic „prof. Dimitrie Leonida“ din Bucureşti şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ din Iaşi.

Majoritatea muzeelor de ştiinţă şi tehnică se confruntă cu serioase dificultăţi legate de criza de spaţii de expunere şi depozitare, de bugetele mici, criza de public, lipsa publicaţiilor de popularizare

Din fericire, datorita implicarii Universitatii Politehnica din Timisoara, muzeul are un loc fizic destinat desfasurarii activitatii, dar acum si un loc virtual.
Avantajele majore ale muzeului virtual faţă de muzeul real sunt:

  1. Permite accesul publicului de la distanţă. În acest context problema costului accesului nu se mai pune: accesul fizic al unui vizitator poate fi imposibil dacă exponatul se află la distanţă. Aşadar, muzeul virtual este un mijloc eficace de a reduce „discriminarea geografică” dintre vizitatorii aflaţi în zone rurale şi cei aflaţi în zone urbane, de exemplu.
  2. Muzeul virtual elimină trei dintre limitările importante ale unui muzeu real:

- „Limitele naturale” ale colecţiei: colecţia muzeului virtual nu trebuie să se limiteze la piesele aflate efectiv într-o colecţie fizică. Cu alte cuvinte, muzeul virtual poate să cuprindă exponate aflate în colecţii diferite (care pot fi la mare distanţă unele de altele). Mai mult, el poate conţine exponate virtuale care nu mai reflectă exponate reale (de exemplu piese distruse).

- „Marginile naturale” ale spaţiului fizic de expunere: colecţia expusă a muzeului virtual este identică cu colecţia de ansamblu. Cu alte cuvinte muzeul virtual îşi expune întreaga colecţie, ceea ce nu e cazul la imensa majoritate a muzeelor reale.

-  Spaţiul limitat pentru textul însoţitor al piesei:

*     limitarea fizică a spaţiului din jurul piesei expuse;

*     limitarea psihologică: de regulă vizitatorii unui muzeu nu au condiţii pentru lectura unui text voluminos când privesc o piesă. Dispozitivele portabile care în unele muzee furnizează explicaţii vorbite nu pot să îndepărteze această limitare: în mod normal, vizitatorul nu poate sta prea mult în preajma piesei


Muzeul digital interactiv al ştiinţei şi tehnologiei informaționale

Toate drepturile sunt rezervate