Inaugurare muzeu tehnic al Universitatii Politehnica Timisoara
În condițiile în care sunt binecunoscute tradiția tehnică a Timișoarei și numeroasele premiere înregistrate aici, dar și în contextul viitoarei capitale culturale europene, apariția unui muzeu al tehnicii este mai mult decât binevenită. În acest sens, joi, 12 martie 2020, a avut loc recepția oficială la finalizarea lucrărilor de amenajare a Muzeului Universității Politehnica Timișoara și prezentarea acestuia conducerii instituției.
Noul muzeu, amenajat în prima fază doar cu Secția Electro, găzduiește o serie de exponate care au făcut istorie în Timișoara, începând cu MECIPT-1 (acronimul pentru „Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara"), primul calculator din mediul universitar și primul calculator alfanumeric din România. MECIPT-1, pus în funcțiune în 1961, a fost un calculator de generația întâi, cu tuburi electronice, care a fost folosit atât în procesul didactic, cât și pentru calculele necesare unor obiective cum au fost barajul Vidraru și pavilionul RomExpo. În cadrul Muzeului UPT și-au găsit loc și MECIPT-2, un calculator de generația a doua, cu tranzistoare și memorie cu ferite, pus în funcțiune în 1965, folosit pentru proiectări, precum și o serie de calculatoare din generațiile următoare. De asemenea, sunt expuse o serie de componente de calculator, folosite de-a lungul anilor, aparate de măsură din toate generațiile, osciloscoape și altele.
Nu în ultimul rând, Muzeul UPT are și o secțiune dedicată celor mai noi cercetări și realizări din domeniul tehnologiilor de vârf: tablete și mese interactive, ochelari VR, aplicații de realitate virtuală și augmentată. În acest sens a fost prezentat proiectul Spotlight Heritage Timișoara, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara, ce spune povestea cartierului Iosefin prin intermediul aplicației mobile și de realitate augmentată, accesibilă pe o masă interactivă și pe tablete.
Noul muzeu, amenajat în vecinătatea laboratorului interactiv de fizică Experimentarium TM (Splaiul Spiru Haret nr. 1A, Timișoara - Parcul Rozelor) nu este deocamdată deschis publicului, inaugurarea oficială urmând să fie stabilită la o dată ce va fi comunicată.