MECIPT este acronimul pentru „Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara”. Acronimul s-a referit la trei calculatoare, numerotate 1, 2, respectiv 3.
MECIPT-1, pus în funcțiune în 1961, a fost un calculator de generația întâi, cu tuburi electronice, primul calculator electronic construit într-o universitate din România și al doilea din țară după CIFA-1 de la Institutul de Fizică Atomică-Măgurele.
MECIPT-2, pus în funcțiune în 1965, a fost un calculator de generația a doua, cu tranzistoare și memorie cu ferite.
MECIPT-3 a fost un proiect care n-a mai fost finalizat integral. El urma să fie un calculator de generația a treia, însă odată cu lansarea proiectului România a achiziționat de la Compagnie internationale pour l’informatique licența calculatorului Iris 50, care a fost produs industrial sub denumirea de Felix C-256.
Aniversarea a 50 de ani de la punerea în funcțiune a MECIPT-1 a avut loc în anul 2011 la Timișoara. Cu această ocazie s-a organizat o conferință omagială, a fost dezvelită o placă comemorativă, a avut loc o întâlnire a veteranilor și s-a publicat o carte.
Microcalculatorul TIM-S.
A fost proiectat în cadrul unei colaborări între UPT fac A&C și ITC, fiind produs la secția de producție a ITC – FMECTC. Conține limbajul de programare BASIC, fiind cuplabil la un monitor TV și casetofon (memorie externă pe bandă audio. Modelul său este SINCLAIR , bazat pe Z80.
Memorie tambur
Povestea lui Vasile Baltac, membru al Centrului de Calcul (centru de cercetare) si membru al colectivului care a lucrat la dezvoltara MECIPT
Totem digital – masa interactivă tip touchscreen

MILIAMPERMETRU

FRECVENTOMETRU

MAVO 35 MULTIMETRU ANALOGIC

Aplicație web multimedia realizată în cadrul proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timișoara (Spotlight Heritage Timișoara) în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021.
Patrimoniul sub reflectoare spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi. Realizată de către cadre didactice și studenți ai Centrului Multimedia și ai Centrului de e-Learning.
Date tehnice: Domenii de măsurare 15, 30, 75, 150, 300 și 750 mA. Clasa de exactitate 0,2; dispozitiv de tip magnetoelectric; curba de etalonare atașată.
Domeniu de utilizare: Etalonarea ampermetrelor tehnice (mijloace de măsurare de lucru)
Fabricație: Metra Blansko, Cehoslovacia
Anul 1959
Date tehnice: Tensiuni nominale: 100, 150, 220, 380 și 500 V; domenii de măsurare: 45-55, 360-440 și 450-550 Hz; clasa de exactitate 0,2; dispozitiv de tip magnetoelectric cu redresor.
Domeniu de utilizare: Măsurarea cu precizie a frecvențelor industriale.
Fabricație: ERA Polonia
Anul 1977
Date tehnice: aparat cu dispozitiv magnetoelectric
Domeniu de utilizare: măsurare rezistențe până la 10KΩ, tensiune continuă și alternativă până la 1000V și curent continuu și alternativ până la 5A
Fabricație: AEM Timișoara
Anii:1970-1987
„Timpul a trecut dar si astazi ca aparat magnetoelectric poate fi dat ca exemplu de robustete, fiabilitate si ergonomie.” – Nicolae Borc